9 вер. 2009 р.

Завершення Су-47

Ооотже, сьогодні я завершив Су-47, наскільки це було можливо. Підсумовуючи, я зіпсував модель. Але я вважаю її тренувальною, так що нічого поганого. Це, як я вже писав, дешева модель маленького масштабу, яка складається з небагатьох деталей, так що трохи зіпсувати її нестрашно. По-перше фото:



Як кажуть моделісти, вийшла така собі „іграшка“, а не модель. Як видно, я не зашпарував деякі щілини (наприклад з’єднання великих і задніх крил з фюзеляжем). По-друге я зіпсував „ліхтар“ коли вирішив покрити його прозорим шаром лаку, який виявився чомусь не таким прозорим (якось зреагував з пластмасою?). Так що ні біса всередині не видно, а шкода, бо я багато зусиль витратив на фарбування сидіння і панелі приладів... Далі, білий ніс якимось чином трохи забруднився — може замацав пальцями. Але найбільша проблема виникла коли я вирішив закріпити усю модель прозорим лаком. Я почав з GSI Hobby Color H20 (flat clear) у розчині з акриловим розчинником. На щастя, я свідомо почав з нижньох сторони літака. Отже, почав фарбувати своєю Еволюцією (відомий аерограф марки Harder & Steenbeck) і вже досить швидко з’явився дивний білий наліт у вигляді маленьких цяточок „солі“. Поприскав ще і припинив, що воно за диво? Вирішив купити прозорий аерозоль Тамія TS-80, але не знайшов його. Вчора знову вирішив повернутися до H20, бо нічого іншого не залишалося. Цього разу розчинив її просто водою і спробував знову, цього разу на верхній стороні літака. Вийшло набагато краще, але подекуди все одно з’явилися ті самі загадкові білі цяточки, хоч і поодиноко. Коротше кажучи, низ серйозно зіпсований і певні ефекти від цього видні на краю маленького лівого крила (білий куток). Ще фото:




Підведу підсумки. Над цією маленькою моделлю я працював довше, ніж мені хотілося б. Загублення пари маленьких крил додало роботи по їх виготовленню, але це було цікаво і вийшло непогано (чи не так?). Модель зібралася добре, фарбування було здебільшого приємним, окрім халепи наостанок. Деякі місця я відверто зіпсував, але буду знати на майбутнє. Також, велика кількість декалей змусила мене добряче з ними потренуватися, але все вийшло добре. Щоправда сховати негарні краї декалей під прозорим шаром лаку мені не вдалося, можливо треба давати більш товстий шар. Взагалі усе можна було зробити краще, але я вже хотів закінчити цей проект, а деякі речі просто проігнорував, щоб не приділяти цій моделі занадто багато уваги (бо вона тренувальна ну і масштаб). Використано наступні фарби: Vallejo 71057 black, 71001 white, 71072 gun, 71074 blue, Humbrol 130 white, GSI Hobby Color H20 flat clear.

Ось ця модель і позаду. Перш ніж написати про початок наступного проекту додам звіт про (велике) поновлення запасу :)

2 коментарі:

Анонім сказав...

Хорошо сделал! Понравилось!

Савеленко сказав...

Дякую, дякую. Якщо дивитися десь з відстані 1 метра, то виглядає непогано. Але як я вже писав, деякі місця краще не розглядати... :)